Sjøvettreglene

Alle som skal ferdes ute på havet eller i båt generelt, bør gjøre seg kjent med sjøvettreglene. Sjøvettreglene er et minimum av kunnskap man bør ha om man skal begi seg ut på båttur. Reglene gjelder alle typer båter og selv i kano og kajakk er reglene til god hjelp.

De norske sjøvettreglene er som følger:

 • Kunnskap og planlegging reduserer risikoen og øker trivselen.
 • Ta med nødvendig utstyr.
 • Utstyret må holdes i orden og være lett tilgjengelig.
 • Respekter vær og farvann.
 • Båten må bare benyttes under egnede forhold.
 • Følg Sjøveisreglene.
 • Bestemmelsene om vikeplikt, hastighet og lanterneføring må overholdes.
 • Bruk redningsvest eller flyteplagg.
 • Det er påbudt med godkjent flyteutstyr til alle om bord.
 • Vær uthvilt og edru.
 • Promillegrensen er 0,8 når du fører båt.
 • Vis hensyn.
 • Sikkerhet, miljø og trivsel er et felles ansvar.

Som man skjønner er sjøvettreglene til for at alle som ferdes i båt skal kunne gjøre så på en trygg måte som sikrer både deres egen og andres sikkerhet. Men i tillegg til sjøvettreglene er det mer man bør tenke på. Som nevnt tidligere er reglene et minimum av hva man bør ha av kunnskap om man skal ferdes i båt. I tillegg til å kunne alle sjøvettreglene, bør man også alltid utvise god sjømannskap.

Hva er god sjømannskap?

Før man legger fra havn er det en enkel huskeregel; god planlegging og forberedelse hindrer dårlige prestasjoner. Alle som noen gang har vært på båttur vet av det krever en del forarbeid og planlegging. En klok mann sa en gang; man planlegger alltid for det verste og håper på det beste. Dette har sjelden vært mer passende enn når det kommer til båtlivet. Derfor skal man aldri legge fra kai uten å ha sikret at man har alt nødvendig utstyr, at alle systemer fungerer og alt sikkerhetsutstyr er ombord og intakt. Sikkerhetsutstyr er til liten hjelp om det ikke fungerer, eller er plassert nederst i en benk under all maten og fiskeutstyret. Man kan aldri planlegge for alt og man skal selvsagt ikke legge ut på tur og tenke at denne gangen går det til helvete, men man skal heller ikke havne i en vanskelig, livstruende situasjon grunnet egen dumhet. I korte trekk kan man si at godt sjømannskap er å alltid være forberedt.

Alltid en plan B

Har du noen gang virkelig tenkt over hvor mye som kan gå galt om bord på en båt? Har du tenkt over hva som skjer og hvordan du skal løse en krise om bord? Hva om motoren bryter sammen, eller lensepumpen slutter å virke, lysene kutter grunnet en elektrisk feil, eller gud forby, en av dine passasjerer ramler over bord. Hva gjør du i en slik situasjon? Har du alt utstyr du trenger og er du mentalt forberedt på å takle krisen? Slapp av, du er ikke alene, det er de aller færreste av oss som er forberedt på slike situasjoner. Det betyr dog ikke at du skal slå deg til ro med det. Godt sjømannskap innebærer at du tar disse krisene alvorlig og forbereder deg. Sørg for at du har en ekstra håndholdt GPS som går på batteri og ha alltid mer enn en nødpeiler ombord. Sørg for at du har nok redningsvester til alle ombord og at alle bruker dem til enhver tid. Har du med deg uerfarne passasjerer, bør du starte enhver tur med å gå gjennom båtens sikkerhetsutstyr og gi dem alle en rask innføring i hvordan de stopper motoren og styrer båten. Dette er alle enkle grep man kan ta før man legger fra kai. Husk at du som eier og kaptein av båten er den som til slutt er ansvarlig for alt og alle ombord.